Hjärnkemi och välmående – så hänger det ihop

må bra med 5-htp

Att må bra, vara lycklig och kunna bjuda på ett leende är någonting som alla av oss förtjänar. Tyvärr lever vi i en mer och mer stressad värld där tid för oss själva ersätts med jäktande till jobb, hämta barn på dagis eller fundera på vad man vill göra i livet. Listan kan göras lång över orosmoln som ofta dyker upp på himlen. Det är med andra ord inte alltid så enkelt att se till att ta sig tiden för att må bra.

Ibland hör man folk tala om hjärnspöken, dåliga tankegångar eller jobbiga processer vi går runt och funderar på. Men vad betyder det egentligen, och hur fungerar hjärnan i relation till välmående? För visst är det inte bara goda tankar vi mår bra av? Nej, sanningen är faktiskt lite mer komplicerad än så. Fast om man börjar med en god och glad tanke har man kommit halvvägs.

Vår hjärna använder avancerade mekanismer för att signalera lycka och välmående. Detta gör den enklast genom så kallade signalsubstanser, vilket kan jämföras med ämnen som säger åt hjärnan att aktivera de centrala delarna i lyckosystemet rent neurologiskt. Detta innebär exempelvis att när du tränar så hjälper hjärnan till att motivera kroppen genom endorfiner. Om du någon gång har tränat hårt kan det ibland kännas som en lätt berusning efter hård ansträngning. Detta är endorfinerna som talar till dig!

Andra viktiga signalsubstanser för lycka

Det är emellertid inte bara vid träning som vår kropp säger åt oss att vi förtjänar lyckokänslor. Utan det händer också vid alla möjliga aktiviteter. När vi äter choklad, när vi har sexuellt umgänge eller när vi använder alkohol och droger. Gemensamt är att oavsett vilken aktivitet vi utför så spelar signalsubstanserna stor roll i vårt välmående och välbefinnande.

Så vilka signalsubstanser är de viktigaste då? Det finns ett par avgörande bortsett från endorfiner som till exempel serotonin och dopamin. Det sistnämnda ämnet dopamin återställer kroppen naturligt i en snabb takt, medans det förstnämnda känt som serotonin tar längre tid. Vid låga serotoninnivåer så kan det därför finnas en risk för nedstämdhet. Modern vetenskap använder idag preparat såsom 5-HTP och SSRI-mediciner för att tampas med låg serotonin nivå i behandlingssyfte.

Skapa bäst förutsättningar för att må bra

Ibland kan det alltså krävas professionell hjälp för somliga människor som lider av naturligt låga nivåer av signalsubstanser i hjärnan för att enklare kunna må bra. Att skapa bäst förutsättningar för att må bra är alltså väldigt viktigt. Hur man gör detta varierar naturligtvis från individ till individ. Somliga mår bättre bara av att introducera något så enkelt som träning i sin vardag, medan andra kan behöva stöd från ett medicinskt perspektiv.

Att må bra är något vi alla förtjänar oavsett hur vägen dit ser ut – helt enkelt.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *