Kan smink göra dig sjuk?

Smink förknippas inte speciellt ofta med mögel, bakterier och förhöjd risk för sjukdomar. Men risken finns där -och är större än vad många tror. Det visades när Expressen testade en rad kosmetiska produkter och undersökte mängden av bakterier, herpes m.m.

”Kvinnors sminkväskor kan vara rena rama bakterieodlingarna”berättar Owe Björkman för tidningen i reportaget. Det kan i värsta fall resultera i ögoninflammationer.

Det handlar då om smink som har ålder och blivit gammalt.Det finns noggranna kontroller på smink som säljs i butik så det är knappast något fara med dessa produkter. Men när de använts ett tag och även fått en viss ålder är risken betydligt större för bakteriehärdar.

Undvik bakterierna

Det viktigaste är att inte använda gamla kosmetiska produkter. Det enklaste sättet är att titta och lukta för att avgöra om de är gamla eller om bakteriehärdar börjat genomföra angrepp. Se även på datumstämpel när sminket går ut. Dess datum finns där av en orsak.

Genom att förvara produkterna på rätt ställe kommer de även att hålla längre. Det bästa är att de placeras mörkt och svalt. Det kanske inte är vad badrummet alltid har att erbjuda. De produkter du använder dagligen kan därmed finnas där men ha resten i ett skåp eller låda i annat rum. Då minskar även risken för fuktangrepp.

En annan sak som kan väljas är pumpförpackningar. Därmed behöver aldrig locket tas av vilket minimerar risken för att bakterier kommer ner i salvan.  Kom även ihåg att göra ren sminkborstar och andra appliceringsverktyg. Har du varit förkyld och använt mascara bör den sedan slängas bort. Det är stor risk att bakterierna har spridit sig från ögat till mascaran.

Man kan även se permanent makeup delvis som ett alternativ vilket mer grundligt kan läsas om på Bellestore.se, vilket är en större återförsäljare av produkter inom permanent skönhetsvård. Kortfattat innebär det att man via microtatuering (microblading) förstärker exempelvis ögonbrynens utseende. Permanent make up ska däremot ses som ett komplement mot vanlig makeup och inte användas istället för.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *