Psykisk ohälsa

Psykisk ohälsaAlla förtjänar att må bra, det är temat och sloganen på den här webbplatsen. Men det finns så många olika sätt man kan må bra eller dåligt på. Dels den fysiska biten, men också den psykiska. I dagens samhälle är mental ohälsa, eller psykisk ohälsa, ett stort problem. Och antalet ungdomar med psykisk ohälsa har ökat oerhört mycket de senaste åren.

Idag finns det siffror som säger att 1 av 4 mellan 16 och 24 år lider av psykisk ohälsa. Det är oroväckande siffror och vi måste verkligen förbättra vårt arbete kring det. Både innanför och utanför sjukhus och vårdcentraler.

Psykisk och mental ohälsa kan ta form på många olika sätt, inget symptom är det andra lik. Det kan visa sig som en oro och nervositet i olika situationer, men den kan också visa sig i form av ångest eller panikångestattacker. Dessutom kan personer gå ner i depression och få en känsla av meningslöshet.

Men misströsta inte, det finns lösningar på alla problem. Det kan vara i form av terapi eller medicin, eller andra behandlingar. Mår du dåligt så ska du aldrig någonsin tveka på att uppsöka hjälp. Det gäller även om någon i din närhet mår dåligt.

Vi har kommit långt på vägen i bekämpandet av den psykiska ohälsan, men det är en lång väg kvar. Det är fortfarande ett tabubelagt ämne, även om det har gått framåt senaste åren. Det är fortfarande en bit kvar till det att vi kan prata om det i fikarummet eller i skolan, så som vi pratar om ryggbesvär eller förkylningar just nu.

Vad ska jag göra om jag eller någon i min närhet mår dåligt?

Då ska du inte tveka att söka hjälp. Så fort som möjligt, ingen förtjänar att må dåligt. Det finns olika instanser du kan ringa till. Är läget riktigt allvarligt och/eller du har självmordstankar så ska du åka till akutmottagningen på en gång. Annars kan du ringa din vårdcentral och boka en tid, så får du en tid hos en läkare som kan ge remiss till kurator eller psykolog. Behöver du stöd eller någon att prata med så finns det olika organisationer med journummer och chattar som du kan ringa. Ett exempel är Föreningen Tilia som har en stödchatt varje kväll. Tveka inte att höra av dig till dem eller någon annan om du mår dåligt.