Så blir du avslappnad – på riktigt

Karriär, familj, hobbys och så vidare. Många människor kan nog skriva under på att det känns som att dygnets timmar inte riktigt räcker till ibland. Om det här pågår under en längre period finns en risk för att man känner sig stressad stora delar av dygnet. Stress under längre perioder är inte bra för kroppen – varken fysiskt eller psykiskt – så det gäller att försöka koppla av på riktigt med jämna mellanrum. I den här texten ger vi tips som förhoppningsvis kan hjälpa dig på vägen.

1.    Rensa kalendern

Så länge du är ute i god tid bör du inte ha några problem att rensa kalendern för en dag, eller kanske en hel helg. Med bra framförhållning kan du se till att ha alla sysslor redan klara, som du normalt annars utför under lördagar och söndagar. Oavsett om det är städning, tvättning, eller något annat. Se över de saker som du ”måste” göra, och stryk så många som möjligt av dessa. De som inte kan strykas kan du utföra innan dina oskrivna blad i kalendern. Har du tillräckligt god framförhållning hinner du göra detta utan att det blir alltför stressigt.

2.    Vad ska du göra under din lediga tid?

Det är bara du själv som vet vad som får dig att slappna av på bästa sätt – där är alla människor olika. Vissa gillar att sätta sig med en elfilt eller ett värmebälte och kolla på sin favoritserie på TV. Andra gillar motionera eller promenera ute i skogen. Se till att planera inför vad det nu är du ska göra. Vill du till exempel sitta på terrassen med ditt värmebälte? Då är ett värmebälte med batteri att rekommendera, om inget strömuttag finns nära. Små detaljer som du inte har planerat för kan sluta med att dina lediga dagar inte riktigt blir som du har tänkt dig.

3.    Sköt om ekonomin

En vanlig källa till stress för en del är ekonomin. Genom att ha koll på vad det är man köper kan den här stressen lätta. Ett exempel på är om ni åker på semester. Det kan vara en bra idé att låta barnen få en egen varsin semesterkassa för deras utgifter (glass och godis, till exempel), som de ansvarar för. Sätt även er semesterbudget på ett separat konto för att enkelt kunna se om ni håller er till budgeten.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *