Vad är Ashwagandha?

Ashwagandha

Har du hört talas om Ashwagandha någon gång? Troligtvis inte. Det kallas ibland för Indisk Ginseng vilket gör det något tydligare kring vad man kan förvänta sig för resultat av kosttillskottet. Intresset för Ashwagandha ökar och därmed kan det passa bra med artikel som sätter fokus på denna växt och dess effekter. Här följer en kortare sammanfattning från en artikel på Svenskt Kosttillskott om Ashwagandha.

Var?

Ashwagandha är en ört som mycket länge används inom indisk hälsa och då främst inom det som går under namnet Ayurveda. Även om användningen främst kommer från Indien så tillverkas den idag mest i norra delar av Afrika samt delar av mellanöstern.

Växten kan bli ca fem meter och man tar hand om rötter, blad och frukt. Rent hälsomässigt anses rötterna ha de bästa egenskaperna.

Vad?

Ashwagandha har historiskt sett används för att minska trötthet och för att bygga immunförsvaret vilket därmed minskar risken för lättare sjukdomar. Det är även härifrån som växten fått benämningen ”indisk GinSeng”. Någon vetenskaplig grund för att det fungerar finns däremot inte. Ashwagandha får alltså inte säljas på apotek eller benämnas som läkemedel. Däremot finns det personer som upplever skillnad. I likhet med de flesta kosttillskott får man utgå från att effekten är ytterst individuell och att det därmed inte går att dra någon heltäckande slutsats.

Hur?

Efter att efterfrågan ökat avsevärt i Sverige, och andra Europeiska länder, har allt fler återförsäljare tagit in produkten. Den säljs både som kapslar som ska sväljas hela samt pulver som kan blandas i olika drycker.

Idag har de flesta välsorterade hälsokostbutiker Ashwagandha i sitt utbud. Om de inte har det hemma för tillfället har de kontakter med återförsäljare och kan få hem det på några dagar. Undvik däremot tillskottet om du är gravid eller ammar. I detta fall bör alltid läkare konsulteras innan intag av kosttillskott sker.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *